Friggebod

Nästan varenda svensk vet nog vad en friggebod är, det står i princip en friggebod på var och varannan tomt. Troligtvis vet ni också att namnet friggebod härstammar från vår politiker Birgit Friggebo. Birgit Friggebo var en folkpartistisk politiker som förutom att hon har arbetat med invandrarfrågor också var bostadsminister mellan 1978-1982. Det var under dessa åren som bostadsminister som friggeboden kom till. Det var nämligen Birgit Friggebo som avskaffade bygglovet för mindre byggnader med en storlek om högst 10 kvadratmeter. Därefter fick dessa små bodar kallas för ”friggebodar”.

Grundregler för friggebodar

Den lilla boden som också kallas för friggebod får vara högst 10 kvadratmeter i storlek och räknas som en så kallad komplementbyggnad. som nämndes tidigare så behöver man inte ha bygglov för denna komplementbyggnad, men det finns ändå en del krav att uppfylla innan man får lov att uppföra den på tomten. Man får lov att bygga hur många friggebodar man vill så länge den sammanlagda ytan på dessa inte överstiger 15 kvadratmeter. Sedan måsta man tänka på att höjden, eller taknocken, inte överstiger 3 meter. Eftersom en friggebod är en komplementbyggnad måste det redan finnas ett bostadshus på tomten, annars får man inte lov att uppföra en friggebod.

Övrigt att tänka på gällande friggebod

Så länge din friggebod inte befinner sig närmare tomtgränsen än 4.5 meter så krävs inget medgivande från grannar, i annat fall bör man ha ett skriftligt medgivande. Egentligen får man bygga en friggebod som ser ut precis hur som helst, så länge den har ett ”lämpligt” utseende är det gäller form och färg, det kan ju diskuteras vad som är lämpligt i just ditt område. Men tänk på att om du har grannar när inpå så håll dig till ett utseende som gör att den smälter in i övriga omgivningar. Bor du ute i skogen eller på landet så spelar det mindre roll.